Zīda dzimšana

Šodien vēlos pastāstīt par ZĪDU - materiālu, kas ziedus padara tik izsmalcinātus, trauslus un dārgus.

Sena leģenda vēsta par princesi, kas dzīvojusi Ķīnā 28. gs pirms mūsu ēras. Jaunā un skaistā imperatora sieva dzērusi dārzā tēju, kad nejauši viņas tasītē iekritis zīdkāpura kokons. Princese to izņēmusi un aplūkojusi to pret gaismu, tad ievērojusi, ka kokons aptīts ar spožu stīdziņu. Pavelkot to pavediens ritinājies un tas bijis neticami izturīgs. Imperatora sieva tā mīlējusi savu vīru, ka nolēmusi no stīdziņas uzaust audumu, no kura vēlāk tam izgatavojusi tērpu. Daudzus gadsimtus zīda auduma izgatavošanas tehnoloģija tika turēta stingrā noslēpumā. Par noslēpuma izpaušanu draudēja nāvessods. Senai Ķīnai piederēja monopols un ilgu laiku zīds bija viens no galvenajām eksporta precēm uz citām pasaules valstīm. 
Zīdu iegūst no zīdkāpuru Bombyx mori kokoniem. 
Sava dzīves cikla laikā, kas ilgst 4-6 dienas, zīdkāpuri ēd un dzīvo vienīgi zīdkoka (Morus alba, Morus rubra, Morus nigra) lapās.  

Mūsdienās zīda iegūšanai kāpuri tiek speciāli audzēti fermās un savvaļā vairs nav sastopami. Kāpuru audzēšanas fermās tiek sagatavotas speciālas paplātes. Tās noklātas ar zīdkoka lapām kāpuru audzēšanai. Pēdējā kāpuru attīstības stadijā, tie tiek savākti un pārvietoti uz vietu, kur kāpurs centīsies kļūt par tauriņu un izveidos ap sevi zīda kokonu. 
Aptuveni pēc 8-9 dienām kokoni tiek savākti un lielākā daļa tiks izmantoti zīda auduma ražošanai. Taču no dažiem kokoniem tauriņiem tiek ļauts izšķilties. Tauriņu tēviņi uzreiz pēc izšķilšanās meklē mātīti, lai to apaugļotu, tad tēviņš iet bojā, bet mātītes tauriņš izdēs aptuveni 500 oliņas, no kurām radīsies nākošā kāpuru paaudze.
Zīda fabrikas darbinieki kokonu iemet karstā ūdenī, kur kokons atdala zīda šķiedru. Ir nepieciešami 5-8 pavedieni, kuru savijot kopā veido diegu. Šādu diegu izmanto izšūšanai vai arī zīda audumu ražošanai. Viena zīda kokona diega garums ir aptuveni 800-1000 m, 
Šķērsgriezumā zīda diegs ir trijstūra formas. Līdzīgi prizmas principam, tas lauž gaismu un audums iegūst brīnišķīgu spīdumu. Lai iegūtu 1 kg zīda auduma, nepieciešami 45 000 zīda kokonu. 

Video: Zīda izgatavošanas ferma Japānā
Avoti:
http://www.bbc.co.uk/ahistoryoftheworld/objects/0nGQff66RcCRS3uz3jMAxA
https://www.permaculturereflections.com/morus-alba/
https://en.wikipedia.org/wiki/Bombyx_mori
https://lv.wikipedia.org/wiki/Z%C4%ABdtauri%C5%86%C5%A1
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%91%D0%BB%D0%BA
http://www.nstrade.ru/blog/item/kitajskij-shelk.-istoriya-shelkovodstva-v-kitae/
Attēli:Pinterest un Google pictures